OEDF kontakt

Olseröds Elektriska Distributionsförening UPA

Sockenv 524

297 95 Degeberga

Telefon: 044-351126

Fax: 044-351051

Kontaktformulär »

Vid ev ELFEL ring 044-351126, dygnet runt

 

Snabblänkar

Här på webbplatsen OEDF hittar du bland annat:

 

Informationsblad från Olseröds Elektriska DF, mars 2022

INFORMATION 2022-03-31

Tiden rusar iväg och även om det pågår tråkigheter omkring oss så känns våren extra välkommen i år med slopade restriktioner kring pandemin. Vi vill redan nu önska Er alla en riktigt Glad Påsk!

Driftsinformation.

Vi har bytt transformatorkiosk i Ljunge och allt gammalt är borttaget. Vi har grävt ner drygt 1000 meter ny högspänningskabel som ersätter den dåliga kabeln som vi tidigare haft lite problem med.
Abonnenterna runt Stegåkra och Yngsjö Kapell fick el från elverk under två dygn vid arbetet.

Stormen Malik den 29 januari orsakade en timmes avbrott för våra abonnenter i Lökaröd och knäckte även en stolpe i Hallavången. Övriga abonnenter drabbades lyckligtvis inte av elavbrott.

Vårt arbete med att byta ut gamla elmätare fortsätter i vår/sommar. Har ni en gammal mätare som är placerad invändigt så ta gärna kontakt med oss? Många har i samband med bytet passat på att flytta ut mätaren i ett fasadskåp istället och vi hjälper er gärna med en bra lösning för detta.

Elpriser & avtal.

Ingen har väl kunnat undvika att vi har historiskt höga elpriser just nu! Det började egentligen redan sommaren 2021 med rena ”vinter-priser” på det rörliga Spot-avtalet men många märkte kanske inte så mycket av det på elräkningen eftersom förbrukningen för de flesta hushåll är rätt låg just då. Under vintern har priserna skenat iväg och elräkningen för december blev en chock för många med ett rörligt Spot-avtal! Riksdagen har ju sedan dess beslutat om en Elpriskompensation med anledning av de höga elpriserna och mer om detta finner ni under nästa punkt här nedan...
Hos oss är det mer än 70 % som har ett rörligt Spot-avtal och genom åren har det ju faktiskt varit ett bra avtal med låga priser vilket många kanske glömmer när nu priserna stigit kraftigt. Ett rörligt avtal följer ju med svängningarna på elbörsen och efter många goda år har det tyvärr blivit det motsatta. Pga detta har ju ingen tidigare heller funderat speciellt mycket över att binda till ett fast elavtal.
Nu verkar det dock som om många vill se över sitt elavtal för att slippa en osäker vinter 2022/2023! Nästan ingen har velat binda sitt elavtal till de priser som erbjudits under höst/vinter eftersom dessa ju också hängt med i samma prisutveckling som de rörliga avtalen, dvs varit oerhört dyra.
Pga Ukraina-kriget och den påverkan som detta får på de Europeiska energimarknaderna så erbjuder vi, och många med oss, inga fasta elavtal för närvarande. Var prisnivån hamnar framöver är svårt att sia om men vi får nog vara beredda på att elen blir betydligt dyrare än vi varit vana vid tidigare?

Elpriskompensation.

Riksdagen har beslutat om en elpriskompensation med anledning av de nämnda höga elpriserna i vinter. Månaderna det gäller är december/januari/februari och ersättningen baseras på antalet förbrukade kilowatt-timmar under dessa månader. Modellen är utformad som en trappa med start från 700 kWh/månad till 2000 kWh/månad och mer, och startar på 100 kr/mån upptill 2000 kr/mån.
Det är elnätsbolagen som fått uppdraget av regeringen att ersätta landets berörda hushållskunder och vi kanske ska påpeka att det även gäller kunder som haft ett fast avtal under dessa månader!
Vi har ju alla kunders aktuella förbrukningssiffror och ersättningen kommer att hamna som en kredit/minuspost på er elfaktura, dvs ett tillgodohavande som minskar slutsumman.
Ni som kund behöver alltså inte ansöka om detta utan vi sköter detta automatiskt till er.
I skrivande stund är det lite osäkert när ersättningen kommer kunderna tillhanda eftersom det är ett ganska stort pågående administrativt arbete med redovisning och ansökan till Kammarkollegiet.
Vi återkommer med information på vår hemsida löpande där det också finns en länk till Regeringskansliet med underlag + lite frågor och svar på det som ni kanske undrar om?

Årsstämma.

OEDF:s årsstämma för andelsägare hålls i år måndagen den 9 maj kl 19.00 i Byastugan i Olseröd. Andelsägare är som vanligt hjärtligt välkomna för information om bl.a. föreningens verksamhet under året, årets ekonomiska resultat, personval m.m. enligt stadgeenlig dagordning.
Vi bjuder på fika efteråt och vill därför att ni anmäler er per telefon eller mail till oss, tack?

Nyhetsbrev juni 2022 »