OEDF kontakt

Olseröds Elektriska Distributionsförening UPA

Sockenv 524

297 95 Degeberga

Telefon: 044-351126

Fax: 044-351051

Kontaktformulär »

Vid ev ELFEL ring 044-351126, dygnet runt

 

Snabblänkar

Här på webbplatsen OEDF hittar du bland annat:

 

Informationsblad från Olseröds Elektriska DF, juni 2022

INFORMATION 2022-06-30

Sommaren har nu anlänt till oss och även en hel del sommargäster som ju lär öka ytterligare när vi nu går in i juli månad och vi hoppas nu att ni får njuta av en härlig sommar med skön avkoppling.
Ni vet väl om att vi har en laddstation för elbilar vid Furuboda Kursgårds parkering?
Bra att veta för elbilsägare och för gäster till er som kanske kommer på besök i sommar.

Driftsinformation.

Vi har grävt 100 m högspänningskabel för att ta i drift en ny transformatorkiosk invid Furubodavägen. Från denna har det sedan grävts vidare 500 m norrut för att sammankoppla nästa kiosk längs vägen. Från korsningen Furubodavägen/Skeppsvägen har det därefter grävts in till korsningen Skeppsvägen/ Styrbordsvägen där den gamla transformatorkiosken bytt ut till en ny kiosk.
Denna sista sträcka har även fått förstärkt lågspänningsnät i samband med detta arbete.

Även vid Stortrappsvägen/väg 118 har vi förstärkt vårt lågspänningsnät.

Fredagen den 29 maj fick vi fel på Åhuskärr-linjen. Det var en äldre högspänningskabel mellan Åhuskärr och Råholmen som orsakade problemet. En ny högspänningsledning på 500 m fick snabbt grävas ned och skarvas samman under helgen. Två diesel-elverk fick under 55 timmar förse de två transformatorkioskerna med el som var drabbade av strömavbrottet.

I Hallavången har vi tillsammans med C4 Bredband grävt ned grövre lågspänningskabel, ca 600 m.

Elpriser & avtal.

De höga elpriserna är tyvärr en tråkig följetong och media rapporterar nästan dagligen om detta.
Vi, tillsammans med de flesta elhandelsbolagen, tecknar ju inga fasta avtal sedan en tid tillbaka.
Detta innebär att ni som har ett fast avtal som går ut automatiskt överförs till ett rörligt Spot-avtal.
Normalt sett brukar de rörliga priserna sjunka över sommaren men situationen just nu är minst sagt oroande och såklart undrar man vad elpriset blir i vinter när det redan är så högt nu på sommaren?
Maj månads rörliga pris var 146,20 öre/kWh att jämföras med maj 2021 som var 53,35 öre/kWh!
Juni månad har ju också varit en ”berg-o-dal-bana” och månadspriset blev till slut 186,78 öre/kWh!!!
Experterna flaggar för fortsatt höga elpriser så ett gott råd är att titta över hur man kan sänka sin elförbrukning och samtidigt tyvärr vara beredd på betydligt högre elfakturor framöver…

Nya elnätsavgifter fr.o.m. 2022-07-01.

Som en del av ovanstående så har även vårt regionnät, dvs inmatningen av el till Olseröd, aviserat om en prishöjning. Vi tvingas därför justera våra nätavgifter för att täcka denna ökade kostnad för oss.
De nya elnätstaxorna finner ni på vår hemsida www.oedf.se under fliken Elnät/Nätpriser.
Detta innebär, som ett exempel, att ett villaabonnemang med 16 A höjs med ca 16 kr/månad + moms i fast avgift och att den rörliga elöverförings-avgiften höjs från 8 öre/kWh till 9 öre/kWh + moms.
Nätnyttoersättningen till våra elproducenter med solceller höjs samtidigt till 4 öre/kWh.

Elpriskompensation.

Reglering av riksdagens beslutade Elpriskompensation för dec/jan/februari pga höga elpriser, som vi informerade om i förra Infobladet, gjordes på elfakturan daterad 2022-04-30. Detta innebar att många av er fick ”nollfakturor” och även ytterligare tillgodo för avdrag på nästkommande faktura.
Man beslutade även senare att ersättning för mars månad skulle utgå. Detta då också genom en ”trappstegs-modell” liksom tidigare. Denna gång dock med lägre ersättningar, maximalt 1000 kr, men samtidigt med start redan vid 400 kWh i månadsförbrukning vilket då ger 100 kronor i ersättning.
Denna regleras på elfakturan daterad 2022-06-30, dvs den ni just erhållit. För abonnenter som har kvartalsfaktura, dvs 4 ggr/år, krediteras samtliga månadsersättningar på denna senaste fakturan.

Öppettider i sommar.

Vårt kontor är bemannat hela sommaren måndag-torsdag på dagtid 07:00-16:00, dock ej vecka 31.
Under övrig tid svarar vårt jourlag på vårt nummer 044-35 11 26. De hjälper er med eventuella elnätsfel. Har ni problem inne i er fastighet ber vi er dock ta kontakt med en behörig elinstallatör men ett tips vid elavbrott är att alltid först kolla sin jordfelsbrytare så den inte löst ut!

Nyhetsbrev september 2022 »