OEDF kontakt

Olseröds Elektriska Distributionsförening UPA

Sockenv 524

297 95 Degeberga

Telefon: 044-351126

Fax: 044-351051

Kontaktformulär »

Vid ev ELFEL ring 044-351126, dygnet runt

 

Snabblänkar

Här på webbplatsen OEDF hittar du bland annat:

 

Informationsblad från Olseröds Elektriska DF, september 2023

INFORMATION 2023-09-30

Oktober är här och hösten börjar så smått göra sig påmind här i Olseröd med lite virvlande löv i luften, växlande väder med lite regnskurar då och då men det finns fortfarande chans till riktigt fina dagar. September, som vi nu lämnat, var ju fantastisk och vi önskar Er alla en fortsatt trevlig höst.

Driftsinformation.

På Drejarevägen nere i Olseröds Sommarby har vi nu förstärkt vårt lågspänningsnät och grävt ner kabel samt satt nya kabelskåp för att förstärka området här.

C4 Bredband har grävt genom Lillehems by där vi hakat på projektet och samtidigt förstärker vårt lågspänningsnät. Vi byter även ut den gamla gatljusbelysningen till ny för kommunens räkning.

C4 Bredband gräver också från Lillehem norrut längs med Lökarödsvägen och även här är vi och passar på att förlägga både högspänningskabel och lågspänningskabel. Även på denna sträcka byts delar av gatljuset ut till nytt, något som vi är stolta av att fått igenom med kommunen.

Solceller.

Antalet installerade solcellsanläggningar på vårt elnät ökar ständigt och vi passerade 100 st nu i somras. Som ni kanske läst i lokalpressen så har man på närliggande nät tvingats stoppa installationer för villakunder som önskar solceller på taket och i vissa fall nekat nyinstallationer att skjuta ut sin överskottsel på nätet pga tekniska utmaningar. Olseröds Elektriska har hittills klarat sig från dessa bekymmer tack vare att inga solcells-parker och andra större anläggningar etablerat sig här.
Problemet är inte om villaägaren använder sin solel själv, utan när man skjuter ut den på nätet.
Pratglada säljare vill säkert sälja så stora anläggningar som möjligt men vi rekommenderar att man siktar på en anläggning på ca 60-70 % av sin årsförbrukning. Man producerar då det mesta till sig själv, dvs förbrukningsmätararen står stilla, och man slipper betala elpriset, elskatt och moms. Eventuellt överskott ersätts med aktuella timspots-priser på elbörsen och där priserna är väldigt varierande. Många solcells-kunder har i år reagerat på att man fått betydligt sämre ersättning än under 2022. Vid frågor: Prata gärna med någon som redan har solceller eller hör av er till oss?

Strömavbrott.

Vid akuta förekommande strömavbrott får vi väldigt många telefonsamtal, vilket ju såklart är bra men det kan vara väldigt svårt att hinna med att svara på alla. Vårt beredskaps-lag rycker alltid ut direkt vid larm för felsökning och det är inte lätt att genast ha en uppfattning om när felet kan vara åtgärdat. Telefonen är vid fel omkopplad till kontoret och vi försöker lägga ut information på vår hemsida om status i arbetet och uppdaterar denna med jämna mellanrum så kolla gärna där.
Vi jobbar alltid med målsättningen att snarast möjligt se till att våra abonnenter åter får ström.

Skogning/röjning.

Vi kommer, som vanligt, under hösten och vintern, röja träd och buskar under och invid våra ledningar. Fällda träd och buskar tillhör markägaren. Har ni egna observationer kring detta ute på vårt område så hör gärna av er till oss för åtgärder innan höstvindarna får tag i dessa?

Elpriser & avtal.

Vi kan nu äntligen erbjuda fasta elavtal igen! Man kan teckna ett 1-årsavtal eller ett ”vinter-avtal” på 5 månader, nov/dec/jan/feb/mars, för att undvika ev. prischocker under dessa lite kritiska månader.
De rörliga priserna, vårt Spot-avtal, har legat väldigt lågt i sommar/höst och man rapporterar om ett mycket bättre läge inför denna vintern. Vi kan säkert inte räkna med något mer elstöd från staten så vill man vara säker på vad elen kostar så ska man kanske välja ett fast 5-månaders avtal?
Naturligtvis beror det lite på hur många kWh man gör av med. Är man fast boende så kan det bli en hel del och även för fritidshusen som oftast har ca 65 % av sin årsförbrukning på just dessa månader.
Vi kan även numera erbjuda timpris-avtal om man är intresserade av detta?
Det är skiftande dagsaktuella priser som gäller så ring kontoret 044-351126 vid frågor om elavtal så kopplar vi upp oss direkt mot elbörsen Nordpool, måndag-torsdag 09:00-15:00, då den är öppen.
Vi hjälper er även att byta tillbaka till Olseröds Energi om ni har en annan elhandlare i dagsläget.
Vi har bra priser, låga påslag utan en massa ”extra-rader” i jämförelse med andra elhandlare.

Nyhetsbrev december 2023 »